28.02.13 г.

ЧЕРВЕНО БЯЛАТА НИШКА НА ЗДРАВЕТО.




Тя идва и носи обещания. Изпълва въздуха с магия. И отново е 1 март. Няма толкова шарени дни, а на улицата с потреперващи и премръзнали длани амбулантни търговци, подават сноп червено – бели конци и ти казват със здраве.

Празникът на Баба Марта в българските традиции е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата. Традицията е свързана с древна езическа история и култ към природата. В древността, червеният цвят е означавал Богинята (раждането и смъртта), а белият - нейният Син (Слънцето, отвъдния живот, вечността).  Януари и февруари са представени като братя с лют характер – Голям Сечко и Малък Сечко, а Баба Марта се смята за тяхна сестра. Завързването на усуканите бяла и червена вълнени нишки е плод на многовековна традиция и се прави за здраве и дълъг живот, за плодовитост и изобилие. Каква дума само, изобилие, красива е и казва много.
Нека Баба Марта Ви донесе неограниченото изобилие от радост, богатство, благодат и щедрост, а както се казва в евангелието на Матея “... който има, нему ще се даде и ще му се преумножи; а който няма, и това, що има, ще му се отнеме.”

Изобилието е във вас, не само на първи март и навсякъде съществуват възможности и пътища, ако отворите сърцето си, а сега се наследете на своята плетеница, дарена ви с любов.

 
Семеен хотел „Тихият кът, Априлци. Острец. Tihiat kat. Apriltsi. Ostrec.

Няма коментари:

Публикуване на коментар