25.12.12 г.

Коледа е .


Нощта е снежна и бяла,

а силуетът на планината - величествен.
Бъдни вечер в Априлци - комините пушат, носи се аромат на постни сaрми, сухи чушки и топла пита.  На трапезата сме наредили нечетен брой ястия и чакаме дядо Коледа да слезе през комина, наричаме за здраве, щастие и благополучие .. празникът е в сърцата ни, извикали сме искрите щастие и очите блестят в омаята на този светъл ден.
 Чуваме скърцащи стъпки в снега, идват Коледари, не ги познаваме, петима мъже, облечени в топла вълна, в сиви ямурлуци, с навуща и напълно автентични носии, а ние с изненада се пулим и не можем да повярваме на очите и ушите си, заради песните, с които ни даряват. Те не само пеят, а се раздават и искат да повярваме в тях и ние вярваме, защото те са истински, а традициите са живи.
А, какво са всъщност традициите ако няма кой да ги възроди?
Тази година Коледарите възродиха традициите и внесоха различен дух в традиционното случване на нашата Коледа. Ако всеки от нас даде надежда на своята идея и я направи възможна, ще имаме повече поводи за радост.




Hие от хотел Тихият кът с ентусиазъм и желание за втора година на Коледа организирахме пиене на греяно вино с плодове и канела, усмивки и снежни игри и споделихме нашата Коледа с добри приятели, огънят гореше, чашите бяха пълни...и бяхме част от нашата традиция...

Всяка Коледа си пожелаваме нещо в бъдеще време и зареждаме всичките си очаквания, надежди и мечти и чакаме времето да ги случи и мирът в душите ни да намери своето място. Тази година си пожелавам да живеем в настоящето и да се радваме на всеки миг, който ни поднася животът с всичките неравни битки и мили моменти, в които сме живи и сме ние,  защото да си истински, означава да си този, който искаш да си и е най – трайното нещо във времето. Да повярваме в себе си и да сбъднем живота си....наред с всичките наричания.

                                                                                                       



 

Весели празници, бъдете себе си, по своя път ..
Видеото е от 24.12.2012 – Бъдни вечер в хотел Тихият кът – кв. Острец, Априлци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар